Actueel


Solliciteren in crisistijd, zo doe je dat

Gepubliceerd op 01-03-2010

'Het aantal vacatures daalt, de werkloosheid stijgt en volgens het CPB zal het percentage werklozen zelfs oplopen tot 9% in 2010. Een beetje vacature levert nu al postzakken vol sollicitatiebrieven op. De beste manier om tijdens de crisis een baan te vinden is daarom via je eigen netwerk.
 

Solliciteren alleen is niet voldoende

Een beetje vacature levert nu al postzakken vol sollicitatiebrieven op. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat slechts 30 procent van de vacatures wordt vervuld door mensen die solliciteren. 70 procent van de vacatures worden ingevuld vanuit netwerken. Bij hogere functies en oudere werknemers ligt dat percentage zelfs hoger. Iemand van 55 kan honderd brieven schrijven, maar zal altijd worden afgewezen. Pas als werkgevers iemand tegenover zich hebben, zijn ze bereid om over een hoge leeftijd, een handicap of een gat in het cv heen te stappen. Bladen als Intermediair en VKBanen worden alleen gratis verstrekt aan (hoger opgeleiden en) mensen die jonger zijn dan 45 jaar. Daaruit blijkt dat 44-plussers zelfs al niet meer worden beschouwd als serieuze kandidaten meer voor vacatures die op de arbeidsmarkt verschijnen.   
 
Hieruit blijkt dat solliciteren alleen niet voldoende is. ‘Zeker niet in tijden dat de banen niet voor het oprapen liggen. Vaststaat dat je jezelf enorm tekort doet als je niet netwerkt. Want als je netwerkt verdubbel of verdriedubbel je de kans op werk.’ zegt Rob van Eeden in zijn boek ‘Netwerken werkt’. De beste manier om tijdens de crisis een baan te vinden is daarom via je eigen netwerk. Klik hier om het hele artikel te lezen en te downloaden.'
« Terug naar het overzicht 
^top