Actueel


Rob van Eeden over netwerken

Gepubliceerd op 25-01-2011

De netwerk-expert Rob van Eeden gaat in op de essentie van netwerken. Het draait om geven en ontvangen.


Bij netwerken in de zakelijke sfeer wordt de nadruk vaak gelegd op precies weten wat je wilt, dat goed kunnen presenteren en de juiste personen zoeken en aanspreken. Het allerbelangrijkste wordt echter nogal eens vergeten;  je netwerk aanspreken en daarbij resultaat boeken lukt namelijk het beste als je dat netwerk goed hebt opgebouwd en vóóral goed onderhoudt. Dat is de echte basis van netwerken. Zonder dat is netwerken wel mogelijk, maar een stuk moeizamer. 


De ultieme netwerker
Mijn meest aansprekende netwerkvoorbeeld gaat over mijn opa, die in 1959 overleed toen ik 13 jaar oud was. Hij was een zeer succesvol autoverkoper bij General Motors. Toch hield hij zich naar eigen zeggen nauwelijks met verkopen bezig. Ook kende hij ongetwijfeld het woord netwerken niet. Desondanks is hij voor mij de ultieme netwerker.   Ik zal je uitleggen waarom: ik mocht als kleine jongen soms met hem meerijden op woensdagmiddagen als hij ‘aan het werk’ ging. Het was in de tijd dat er nog weinig auto’s waren. We reden door de stad, en hier en daar stopte hij als hij een ‘wagen’ zag die hij ooit verkocht had. Hij belde dan bij de eigenaar van de auto aan en maakte een praatje. Hij vroeg  hoe het ermee ging en of iedereen gezond was. Over auto’s werd soms ook wel gepraat, maar hij had vooral welgemeende interesse voor de mensen die hij aansprak. En als er een aanstaand huwelijk, ziektegeval of verjaardag ter sprake kwam, zorgde hij altijd voor een passend presentje of  bracht hij een extra bezoekje.

De essentie van netwerken
Natuurlijk deed  mijn opa meer dan af en toe een praatje houden met klanten, maar toch was dit één van de belangrijkste onderdelen van zijn werk: aandacht geven aan klanten, goed luisteren en passend reageren. Dat is de essentie van netwerken. Zo onderhoud je je contacten. Doe je dat niet, dan blijft er weinig van je netwerkrelaties over.
Heden ten dage kun je nog steeds zo omgaan met de klanten, relaties, collega’s, vrienden en familie die je netwerk vormen. Misschien met iets meer elektronische hulp, maar in principe op dezelfde manier. Neem je adressenboekje of iPhone zo af en toe eens ter hand en blader het door. Vraag je bij iedere naam die je ziet af of het geen tijd wordt dat je weer eens iets van je laat horen, of dat je informeert naar de zaken waar die persoon mee bezig is. In de privésfeer of zakelijk, dat doet er niet toe.

Geven en ontvangen
Aandacht geven en ingaan op behoeften en vragen van anderen, dat is de voeding van je netwerk.  Als je dat regelmatig en goed doet, zullen mensen je veel beter en meer helpen als jij eens echt iets nodig hebt.
Dat ‘geven’ in je netwerk gaat niet één op één. Je hoeft je niet te herinneren voor wie je wat gedaan hebt, doe het gewoon zoals het uitkomt. Want ook al herinner jij je niet meer wat je aan iemand gegeven hebt, die ander zal het zich wel herinneren. Kortom, hoe meer je je netwerk opbouwt en onderhoudt, des te meer zal je netwerk jou gunnen.

Rob van Eeden
Dit artikel over netwerken is beschikbaar gesteld aan alle medewerkers van Rabobank NL via hun HR Portaal. Daar zijn wij van Netwerk-partners trots op.


Wil je meer lezen over zakelijk gericht netwerken? Lees dan ook de boeken van Rob van Eeden:

Netwerken werkt, op weg naar de baan die je wilt
Netwerken, zo eenvoudig is het (niet)


« Terug naar het overzicht 
^top